زرشک درختچهای است خاردار به ارتفاع یک تا سه متر و دارای شاخه های شکننده. چوب این درخت قهوهای ، قرمز و یا زرد رنگ میباشد. برگهای آن بیضی شکل با دندانههای ارهای و گلهای آن خوشهای و زرد رنگ است. میوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتی ، بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است.
از اندام دارویی آن ؛ قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ و میوه آن است.
زرشک در نواحی شمالی ایران ، آذربایجان ، ارتفاعات البرز ، رودبار ، مازندران ، خراسان و بسیاری از نواحی ایران می روید.
مواد متشکله این میوه دارای برگ ، چوب ، پوست اين گياه داراي بربرين است كه بسيار سمي مي باشد. مقدار اين آلكا لو ئيد در پوست گياه 7/1 ولي در چوب و برگ آن كمتر است. گل زرشك داراي آلكالوئيد ديگري بنام اوكسياكانتين و نوعي اسانس به مقدار بسيار جزئي است. در جوانه و ريشه زرشك به علاوه نوعي قند ، مواد زريني ، موسيلاژي مواد پكتيكي وجود دارد. در پوست ريشه علاوه بر او كسيا كانتين آلكالوئيد يهاي ديگري بنام 2بربامين پالماتين ، كلوم بامين وژات روزيزين وجود دارد .
از خواص درمانی پوست زرشک می توان به ، مقوی معده ، صفرا آور ، تب بر و مسهل . اشاره کرد.
از خواص برگ آن می توان به قابض ، ضد اسکوربوت . میوه : قابض ، مغذی و ضدعفونی کننده اشاره نمود.
ازمهمترین خواص آن خاصیت انقباض عروق به خصوص عروق رحمی است امروزه از زرشک برای معالجه ناراحتیهای کبد و امراض صفراوی و کلیوی ، علیه سنگهای ادراری استفاده می شود.
در پزشکی سنتی قسمتهای مختلف زرشک را علاوه بر مصارف فوق به عنوان تصفیه کننده خون ، مدر و در مورد تبهای عفونی ، تیفوس و رفع تشنگی توصیه شده است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 26,ژانویه,2025